<body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d745182035192406603\x26blogName\x3dspice+and+spicy\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_BLOGSPOT\x26navbarType\x3dBLACK\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://nanie93.blogspot.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://nanie93.blogspot.com/\x26vt\x3d-4054693100514091409', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>
Photobucket
Oh hello. I am Nani and I am 18. Strawberries and Cream and novels are my favorite things. Family and Bestfriends are my lovers. I LOVE you stalkers. Thanks for stalking my blog. I appreciate it. :))

Friday, May 6, 2011
which one?

alhamdulillah...suma yg aku mntk, suma dpt..skrg dh mula la nak pning2 nak plih yg na 1..which one?? T___T


Tahniah! Anda telah ditawarkan ke Program Matrikulasi,
Kementerian Pelajaran Malaysia
NamaIZZATI HANANI BINTI MOHD MARZUKI
No Kad Pengenalan93091002****
No MatrikMA********** 
Program PengajianPROGRAM SATU TAHUN
KursusM003-PERAKAUNAN
Nama KolejKOLEJ MARA KUALA NERANG-KMKN 
Tarikh Mendaftar23 MEI 2011  




OR



NO. KAD PENGENALAN/MYKAD:93091002****
NAMA:IZZATI HANANI BINTI MOHD MARZUKI

TAHNIAH!
Anda telah berjaya ditawarkan program pengajian seperti berikut:
KOD PROGRAM:T2271 
NAMA PROGRAM PENGAJIAN:DIPLOMA PENGURUSAN TEKNOLOGI (PERAKAUNAN)
IPTA:UTM - UNIVERSITI TEKNOLOGI MALAYSIA (UTM)




OR

Nama::  IZZATI HANANI BT MOHD MARZUKI
IC / Passport No::  93091002****
Program::  Program Asas Teknologi / Program Ijazah Sarjana Muda (Kepujian) Sistem Maklumat Perniagaan
Status::  TAHNIAH! Anda telah BERJAYA ditawarkan kemasukan ke UTP Sesi Mei 2011.





ok, aku dh pening..mana 1 ni..ya allah.. T__T

Wednesday, May 4, 2011
yg mana 1?

ni aku copy-paste dri org jaa..sja nak share2 pilihan2 yg akan tntukan msa dpn kita suma..ngehe.. ^_^V

Matrik

1. Under kerajaan - Tak perlu bayar. Siap dapat elaun lagi. (Pro)
2. Nak masuk susah (Contra)
3. Cepat tamat pengajian - Terus masuk degree. (Pro)
4. Subject yang compact dan pembelajaran yang laju (Contra)
5. Kurang praktikal (Contra)
6. Perlukan result yang gempak. Or else, akan di tendang. (Contra)
7. Matrik, korang dapat 3.5 pun belum tentu boleh pergi jauh. (Super Contra)
8. Lepasan Matrik tak boleh di gunakan untuk dapatkan kerja. (Contra)

Asasi / Foundation

1. Kalau under IPTS, kena bayar sendiri / Biasiswa. Loan or Pinjaman PTPTN dan MARA mostly not available. (Contra)
2. Nak masuk susah (Contra)
3. Cepat tamat pengajian - Terus masuk degree. (Pro)
4. Kurang praktikal (Contra)
5. Perlukan result yang gempak. Or else, akan di tendang. (Contra)
6. Kalau lulus, tempat / course (kos) untuk degree lebih terjamin berbanding Matrik. (Pro)
7. Sijil Asasi / Foundation tak boleh digunakan untuk dapatkan kerja. (Contra)

Diploma

1. Masa pembelajaran yang panjang - Mostly 3 hingga 4 tahun. Tapi sambung degree dengan hanya 2 tahun. (Not so contra)
2. Lebih praktikal dari Asasi dan Matrik dan Form 6 etc. (Pro)
3. Lebih peluang kerja - Matrik + Ijazah vs Diploma + Ijazah, Diploma + Ijazah akan menang. (Pro)
4. Ilmu lebih banyak dari Asasi dan Matrik - Diploma, kadang-kadang minor course lagi banyak dari major. (Pro)
5. Pembelajaran lebih relax. (Pro)
6. Mungkin melekakan. (Contra)
7. Diploma boleh di gunakan untuk dapatkan pekerjaan tak seperti Matrik dan Asasi.

Tahmidi (USIM)

1. Ini yang orang paling tak tahu maksudnya. Aku pun tak berapa tahu. Tapi apa yang aku tahu, ianya sama macam matrikulasi dan asasi. Tapi khas untuk lepasan sekolah agama sahaja mungkin.
2. Perlu power bahasa arab.

Form 6

1. Tempoh pengajian yang singkat (Pro)
2. Pembelajaran yang sukar, cepat dan compact. (Contra)
3. Korang score 4 flat dalam kelas aliran sains, sure korang boleh masuk apa course sains yang korang nak. (Super Pro)
4. Nak fly ke mana-mana pun tak der hal bila result 3.5 science stream. MARA sure sayang korang. (Super Pro)
5. STPM adalah peperiksaan yang paling sukar di asia. (Pro? Contra?)
6. STPM candidates akan sentiasa di dahului berbanding Matrik. (Pro)
7. STPM science stream, korang dapat pointer dalam 2.75 pun korang mungkin dah boleh kalahkan matrik yang pointer 3.2-3.4 (Pro).

Sijil

1. Pra- U (Contra)
2. Sijil boleh di gunakan untuk mendapatkan pekerjaan. Tak seperti Asasi, Foundation dan Matrik. (Pro)
3. Tempoh pengajian yang lama. Ambil sijil dalam 3 tahun, then kalau nak sambung Diploma dalam 2 or 1 1/2 tahun. Then sambung degree 2-3 tahun. Tempoh pengajian 6 tahun minima. (Contra)
4. Sesuai untuk orang yang nak masuk dalam bidang yang baru. Contohnya, korang kelas science then korang nak cebur dalam bidang Account, korang patut ambil Sijil Account.
5. elakkan ambil Sijil.

Sunday, May 1, 2011
furyka hiko.. ♥♥

aww...
thanks hika for this lovely vid..
i really enjoyed it..
miss my girls so much.. ^_^